Apa yang dilakukan oleh Menyekat Seseorang di Facebook

Laman Utama / Belajar / Apa yang Disekat oleh seseorang di Facebook

Apa yang dilakukan oleh Menyekat Seseorang di Facebook

Oleh Habiba Rehman 24 Jun 2019 2 minit dibaca

Facebook memberikan penggunanya sejumlah tindakan yang dapat diambil terhadap orang yang tidak ingin mereka lihat dalam senarai rakan mereka, atau, mahu semua catatan yang mereka buat disembunyikan dari orang yang tidak diingini dalam senarai ini. Saya pasti kita semua mempunyai beberapa 'rakan' yang tidak diingini di Facebook yang ingin kita sekat di Facebook. Dan saya pasti anda semua telah belajar bagaimana untuk menyekat seseorang di Facebook dari artikel kami (TAMBAHKAN ARTIKEL BARU PADA CARA MENGHALANG SESEORANG)

Sekarang sebelum anda melakukan apa-apa tindakan atau mengubah tetapan untuk rakan di Facebook, berikut adalah beberapa maklumat yang sangat berguna yang mesti anda ketahui mengenai apa sebenarnya yang dilakukan oleh menyekat seseorang di Facebook.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Menyekat Rakan Anda di Facebook

  1. Menyekat seseorang tidak akan 'menghapus' kandungan yang anda berdua kongsikan, sebenarnya, ia akan disembunyikan dari orang yang telah anda halang sehingga mereka tidak dapat lagi melihat komen yang anda buat, atau kongsi atau lihat. Oleh kerana kandungannya hanya disembunyikan dari orang yang disekat, semua orang tidak disekat oleh anda, masih dapat melihat komen yang dikongsi antara anda berdua dan dan catatan lama yang anda berdua mempunyai kesamaan dalam jangka masa tersebut.
  2. Bercakap mengenai catatan semasa yang anda buat, jelas tidak akan dapat dilihat oleh orang yang disekat. Anda menyekatnya, tidak akan dapat melihat profil anda. Anda juga tidak akan dapat mencari profil mereka, atau tidak dapat menyiarkan atau memberi komen di Profil Facebook mereka melainkan jika anda menyekatnya. Menyekat seseorang juga membuat mereka tidak dapat melihat apa yang anda tulis di dinding seseorang yang menjadi rakan bersama, atau halaman yang disukai oleh anda dan mereka.
  3. Anda dan orang yang disekat tidak akan mencari profil satu sama lain walaupun anda mencari nama di bar carian Facebook.
  4. Dan bagi semua orang yang tidak mengetahui hal ini, terdapat tetapan di Facebook yang dapat diubah untuk menghentikan orang mencari profil Facebook anda dari Google atau mesin pencari lain yang ada. Sekiranya anda belum mematikan ciri ini, dan jika anda telah menyekat seseorang di Facebook, mereka mungkin bernasib baik dalam mencari profil anda melalui mesin pencari. Sekiranya anda tidak mahu ini berlaku, anda mungkin mahu mematikan tetapan ini.
  5. Facebook dan Messenger ada kaitan, tetapi, anda juga boleh memiliki akaun Messenger tanpa benar-benar menggunakan Facebook. Oleh itu, jika anda menyekat seseorang di Facebook, ini tidak semestinya mereka tidak dapat melihat anda di Messenger. Anda berdua masih akan melihat perbualan lama di Messenger, tetapi tidak akan dibenarkan memulakan perbualan baru.

Ia semudah ini. Semua yang menjadi milik anda, atau profil anda, termasuk catatan, komen, cerita, teg, foto dan perkongsian, TIDAK akan dapat dilihat oleh orang yang disekat. Walau bagaimanapun, jika rakan anda yang lain meletakkan sesuatu (katakan gambar anda dan mereka), orang yang disekat akan dapat melihat gambar ini kerana ia berada di bawah hak milik profil rakan bersama. Tetapi, jika anda memberi komen di bawah gambar ini, atau jika rakan yang disekat memberi komen di bawah gambar, anda berdua tidak akan dapat membaca komen tersebut, sementara rakan anda akan dapat melihatnya.

Jadi pilihan adalah milik anda di sini. Sekiranya anda ingin menjauhkan seseorang dari kehidupan media sosial anda, maka menyekat adalah pilihan terbaik di sini. Jika tidak, anda hanya boleh berteman dengan orang yang tidak mahu anda lihat dalam senarai anda dan tidak akan merasa terganggu jika mereka melihat anda atau aktiviti anda di Facebook.